COMUNICAT
18.11.2021

 
          La data de 17.11.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Galaţi au solicitat Tribunalului Galaţi luarea măsurii arestării preventive a unui inculpat (reţinut), cercetat sub aspectul săvārşirii infracţiunilor de tentativă la omor calificat, prevăzută de art. 32 din Codul penal īn referire la art. 188 alin. (1) - art. 189 alin. (1) lit. e) din Codul penal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, prevăzută de art. 371 din Codul penal, ambele cu aplicarea art. 38 din Codul penal şi art. 41 alin. (1) din Codul penal īn referire la art. 43 alin. (1) din Codul penal.
        Cererea a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Galaţi, care a dispus luarea măsurii arestării preventive a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
        Din materialul probator administrat īn cauză pānă īn acest moment al urmăririi penale, a rezultat că, la data de 16.11.2021, īn urma unui conflict spontan, inculpatul (aflat īn termenul de liberare condiţionată, fiind liberat din executarea unei pedepse rezultante de 6 ani şi 4 luni īnchisoare, pentru comiterea unei infracţiuni de omor calificat) a aplicat persoanei vătămate o lovitură de cuţit, īn zona abdominală, producāndu-i acesteia o leziune traumatică, pentru a cărei vindecare au fost necesare 7 – 8 zile de īngrijiri medicale, şi, prin violenţa acţiunilor, a creat persoanelor prezente, o stare de temere.
        Cercetările continuă īn vederea lămuririi tuturor īmprejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.
        Facem precizarea că īnceperea urmăririi penale, punerea īn mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, īn nicio situație, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.