COMUNICAT
18.11.2021

 




          La data de 17.11.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au solicitat Tribunalului Galaţi luarea măsurii arestării preventive a unui inculpat (reţinut), cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la omor calificat, prevăzută de art. 32 din Codul penal în referire la art. 188 alin. (1) - art. 189 alin. (1) lit. e) din Codul penal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, prevăzută de art. 371 din Codul penal, ambele cu aplicarea art. 38 din Codul penal şi art. 41 alin. (1) din Codul penal în referire la art. 43 alin. (1) din Codul penal.
        Cererea a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Galaţi, care a dispus luarea măsurii arestării preventive a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
        Din materialul probator administrat în cauză până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că, la data de 16.11.2021, în urma unui conflict spontan, inculpatul (aflat în termenul de liberare condiţionată, fiind liberat din executarea unei pedepse rezultante de 6 ani şi 4 luni închisoare, pentru comiterea unei infracţiuni de omor calificat) a aplicat persoanei vătămate o lovitură de cuţit, în zona abdominală, producându-i acesteia o leziune traumatică, pentru a cărei vindecare au fost necesare 7 – 8 zile de îngrijiri medicale, şi, prin violenţa acţiunilor, a creat persoanelor prezente, o stare de temere.
        Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.
        Facem precizarea că începerea urmăririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.