COMUNICAT
29.10.2021


 

              La data de 28.10.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Galaţi au formulat propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile a doi inculpaţi, pentru săvārşirea infracţiunilor de distrugere, prevăzută de art. 253 alin. (4) şi violare de domiciliu, prevăzută de art. 224 alin. (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.
            Cererea a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Galaţi, care a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.
            Din probatoriul administrat īn cauză pānă la acest moment al urmăririi penale, a rezultat următoarea situaţie de fapt:
            Īn seara zilei de 26.10.2021, īn jurul orelor 2200, inculpaţii, mascaţi cu cagule şi īnarmaţi cu un topor şi cu bāte, au pătruns fără drept, prin forţarea porţii de intrare, īn curtea locuinţei persoanei vătămate, din satul M. Kogălniceanu, comuna Smārdan, judeţul Galaţi. Īn continuare, cu scopul de a se răzbuna pe persoana vătămată pentru o altercaţie mai veche, inculpaţii au aruncat cu sticle umplute cu lichid inflamabil, prevăzute cu material textil pe care l-au aprins īn prealabil, īnspre locuinţa persoanei vătămate, provocānd astfel un incendiu care a afectat parţial uşa locuinţei, totodată distrugānd şi două geamuri tip termopan ale imobilului cu ajutorul obiectelor contondente cu care erau īnarmaţi.
            Cercetările continuă īn vederea lămuririi tuturor īmprejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.
            Facem precizarea că punerea īn mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.