COMUNICAT
26.10.2021


 

 

        Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a unui inculpat, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, prevăzută de art. 188 alin. (1) – art. 189 alin. (1) lit. g) din Codul penal şi distrugere, prevăzută de art. 253 alin. (1) şi (4) din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.
        Cererea a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Brăila, care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 26.10.2021 şi până la data de 24.11.2021, inclusiv.
        Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:
        În noaptea de 20/21.10.2021, în jurul orei 0345, inculpatul a pus în aplicare rezoluţia infracţională luată anterior, de a incendia imobilul familiei sale, în care locuiau el, mama sa, fratele său şi viitoarea sa cumnată, însărcinată în 9 luni. Scopul acestei acţiuni a fost acela al răzbunării, pe fondul unor neînţelegeri între inculpat şi ceilalţi membri ai familiei.
        Alertat de faptul că imobilul nu a fost imediat cuprins de flăcări şi suprinzând-o pe viitoarea sa cumnată cerând ajutor prin SNUAU 112, inculpatul a aplicat acesteia lovituri active şi repetate în zona toraco-cardio-pulmonară, cu un cuţit de bucătărie, leziunile produse fiind incompatibile cu viaţa şi determinând astfel şi decesul fătului, prin întreruperea circulaţiei materno-fetale.
        Inculpatul a recunoscut faptele comise.
        Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.
        Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.