COMUNICAT
13.09.2021
 


                Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Brăila este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
               
La data de 09.09.2021, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Brăila a solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila luarea măsurii arestării preventive, pentru o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu 09.09.2021, a unei persoane, cercetată īn calitate de inculpat pentru săvārşirea, īn concurs real, a infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, prevăzută de art. 336 alin. (1) din Codul penal (faptă din 04.09.2021), conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată, prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul penal (faptă din 04.09.2021), conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, prevăzută de art. 336 alin. (1) din Codul penal (faptă din 08.09.2021) şi conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată, prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul penal (faptă din 08.09.2021), toate cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.
                Cererea a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila, care a dispus luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpat pentru o perioadă de 30 de zile.
                Din probatoriul administrat īn cauză pānă la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că, la data de 04.09.2021, inculpatul a fost depistat īn trafic, īn timp ce conducea o autoutilitară pe drumurile publice din municipiul Brăila, avānd o īmbibaţie alcoolică de 2,42 g/l alcool pur īn sānge şi, totodată, dreptul de a conduce suspendat.
                De asemenea, la data de 08.09.2021, inculpatul a fost depistat īn trafic, īn timp ce conducea o autoutilitară pe drumurile publice din municipiul Brăila, avānd o īmbibaţie alcoolică de 3,24 g/l alcool pur īn sānge şi, totodată, dreptul de a conduce suspendat.
                Cercetările continuă īn vederea lămuririi tuturor īmprejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.
                Facem precizarea că īnceperea urmăririi penale in rem, respectiv punerea īn mişcare a acţiunii penale, sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.