COMUNICAT
02.09.2021
 


 

                Īn legătură cu informaţiile transmise prin comunicatul din data de 12.07.2021, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Galaţi este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
                La data de 12.08.2021, prin ordonanţă, procurori din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Galaţi au dispus schimbarea īncadrării juridice a faptei reţinute īn sarcina unui inculpat, din infracţiunea de omor, prevăzută de art.188 din Codul penal, īn referire la art.199 alin.(1) din Codul penal, īn infracţiunea de ucidere din culpă prevăzută de art. 192 din Codul penal.
                La acest moment, inculpatul este cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin.(1) din Codul penal, 4 infracţiuni de rele tratamente aplicate minorilor, prevăzute de art. 197 din Codul penal, 4 infracţiuni de loviri sau alte violenţe, prevăzute de art. 193 alin.(1) din Codul penal raportat la art. 199 din Codul penal, toate cu aplicarea art. 35 alin.(1) din Codul penal, corupere sexuală a minorilor īn formă continuată, prevăzută de art. 223 alin.(3) din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin.(1) din Codul penal, corupere sexuală a minorilor, prevăzută de art. 221 alin.(3) din Codul penal şi viol, prevăzută de art. 218 alin.(1), alin.(3) ind.1 din Codul penal, īn referire la alin.(3) lit. a), b) şi c) din Codul penal, toate cu aplicarea art. 38 alin.(1) din Codul penal.
                La aceeaşi dată, 12.08.2021, i-a fost adusă la cunoştinţă inculpatului schimbarea de īncadrare juridică şi a fost audiat īn prezenţa apărătorului ales.
                Īn termen legal, Parchetul de pe lāngă Tribunalul Galaţi a solicitat Tribunalului Galaţi prelungirea măsurii arestării preventive faţă de inculpat, pentru o perioadă de 30 de zile.
                La data de 01.09.2021, cererea a fost admisă de către Tribunalul Galaţi, iar judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă a dispus prelungirea măsurii arestării preventive faţă de inculpat, pentru o perioadă de 30 de zile.
                Cercetările continuă īn vederea lămuririi tuturor īmprejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.
                Facem precizarea că punerea īn mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.