COMUNICAT
05.08.2021
    

                La data de 02.08.2021, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Brăila a solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila luarea măsurii arestării preventive, pentru o perioadă de 30 de zile, a unei persoane cercetată īn calitate de inculpat pentru săvārşirea, īn concurs, a infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzută de art. 335 alin. (1) din Codul penal şi refuz de prelevare de mostre biologice, prevăzută de art. 337 din Codul penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.
                Din materialul probator administrat īn cauză s-a reţinut că:
               La data de 01.08.2021, orele 20.00, poliţiştii rutieri au fost sesizaţi prin dispecerat cu privire la faptul că autoturismul condus de inculpat circula pe drumurile publice din municipiul Brăila cu viteză excesivă, īmprejurare īn care, după ce iniţial nu a oprit la semnalul regulamentar al poliţiştilor, inculpatul a fost oprit īn trafic, stabilindu-se faptul că nu deţine permis de conducere; totodată acesta era sub influenţa băuturilor alcoolice refuzānd testarea cu aparatul etilotest şi, ulterior, prelevarea de probe biologice īn vederea stabilirii alcoolemiei.
                Instanţa a respins propunerea Parchetului de pe lāngă Judecătoria Brăila şi a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe 60 de zile.
                Īn calea de atac a contestaţiei, Tribunalul Brăila a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pe o perioadă de 30 zile, de la data prinderii şi īncarcerării sale.
                Cercetările continuă īn vederea lămuririi tuturor īmprejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.
                Precizăm că īnceperea urmăririi penale in rem, respectiv punerea īn mişcare a acţiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.