COMUNICAT
23.07.2021

 


        Procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Brăila au solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Brăila luarea măsurii arestării preventive faţă de:
        - un inculpat, cercetat sub aspectul săvārşirii infracţiunilor de tentativă de omor, prevăzută de art.32 alin. (1) din Codul penal raportat la art.188 alin. (1) din Codul penal (o persoană vătămată), violare de domiciliu, prevăzută de art.224 alin. (1) şi (2) din Codul penal şi lovire sau alte violenţe, prevăzută de art. 193 alin. (1) din Codul penal (o altă persoană vătămată), cu aplicarea art.38 alin. (1) din Codul penal şi
        - un inculpat, cercetat sub aspectul săvārşirii infracţiunilor de tentativă de omor, prevăzută de art. 32 alin.(1) din Codul penal raportat la art. 188 alin.(1) din Codul penal (o persoană vătămată) şi violare de domiciliu, prevăzută de art. 224 alin.(1) şi (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin.(1) din Codul penal.
        Cererea a fost admisă de către Tribunalul Brăila, iar judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.
        Din probatoriul administrat īn cauză, pānă la acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:
        Īn noaptea de 20/21.07.2021, īn jurul orelor 03:30, īn urma consumului de băuturi alcoolice, cei doi inculpaţi au pătruns, fără drept, īn curtea locuinţei persoanei vătămate, īn vārstă de 48 de ani, tatăl unui tānăr din localitate cu care unul dintre inculpaţi a avut anterior un conflict, şi au agresat-o pe aceasta, fiecare inculpat aplicāndu-i mai multe lovituri, cu cuţitul, īn zonele abdominală şi dorsală, producāndu-i leziuni traumatice grave. La părăsirea locuinţei persoanei vătămate, unul dintre inculpaţi, pentru a-şi asigura scăparea, a lovit-o, cu palma, peste faţă, pe fiica persoanei vătămate.
        Ulterior, persoana vătămată care a fost lovită cu cuţitul a fost transportată la Spitalul de Urgență Județean Brăila, secţia ATI, unde a fost supusă unei intervenţii chirugicale. Concluziile preliminare ale Serviciului de Medicină Legală Brăila sunt īn sensul că leziunile au pus īn primejdie viața persoanei vătămate iar, īn caz de supravieţuire, aceasta ar necesita circa 45-50 zile de īngrijiri medicale, pentru vindecare.

        Cercetările continuă īn vederea lămuririi tuturor īmprejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.
        Facem precizarea că īnceperea urmăririi penale şi punerea īn mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.