COMUNICAT
24.05.2021
         Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Tecuci este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
        La data de 20.05.2021, procurorii Parchetului de pe lāngă Judecătoria Tecuci au dispus punerea īn mişcare a acţiunii penale faţă de doi inculpaţi, pentru săvārşirea infracţiunilor de ultraj, prevăzută de art. 257 alin. (1), (4) din Codul penal raportat la art. 193 alin. (1) din Codul penal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, prevăzută de art. 371 din Codul penal.
        La datele de 20.05.2021, respectiv 21.05.2021, cei doi inculpaţi au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Tecuci, cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv.
        Cererea a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Tecuci, doar cu privire la unul dintre inculpaţi, faţă de care a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 zile. Cu privire la cel de-al doilea inculpat, s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.
        Din materialul probator administrat īn cauză pānă la acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut că cei doi inculpaţi au exercitat violenţe fizice asupra a doi lucrători de poliţie, aflaţi īn exercitarea atribuţiilor de serviciu, fapte care au tulburat ordinea şi liniştea publică ca urmare a atingerilor grave aduse demnităţii persoanelor vătămate care īndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.
        Īn termenul legal, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tecuci a declarat contestaţie īmpotriva hotărārii de respingere a propunerii de luare a măsurii arestului preventiv şi de dispunere a măsurii preventive a controlului judiciar, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Tecuci.
        Cercetările continuă īn vederea lămuririi tuturor īmprejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.
        Facem precizarea că īnceperea urmăririi penale, punerea īn mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.