COMUNICAT
26.02.2021

 


        Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalului Vrancea este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
        La data de 26.02.2021, ora 1230, a fost inaugurată Camera pentru audierea minorilor - victime ale unor infracţiuni, un proiect pilot de care beneficiază trei unităţi de parchet din cadrul Ministerului Public.
        Camera pentru audierea minorilor - victime sau martori în comiterea unor infracţiuni este un proiect iniţiat şi realizat de Asociaţia „Zi de bine” (reprezentată de dna. Melania Medeleanu), împreună cu Asociaţia pentru victimele infracţiunilor sexuale „VIS” – preşedinte dna. Chipăr Mihaela, gândit pentru a susţine Ministerul Public în ceea ce priveşte investigarea infracţiunilor în care victimele sunt minori şi, în mod deosebit, victime sau martori la comiterea infracţiunilor sexuale.
        La inaugurare au fost prezente dna. Ligia Barbarii, membru fondator al Asociaţiei pentru victimele infracţiunilor sexuale, medic legist şi expert în genetică judiciară, şi dna. Pandelea Oana Diana – medic specialist în medicină legală la Serviciul de Medicină Legală Focşani.
        Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea este a doua unitate de parchet din ţară unde a fost amenajată o astfel de cameră specială pentru audierea minorilor, victime ale infracţiunilor (după Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa).
        Acesta este un proiect deosebit de util în activitatea de investigare a unor categorii de infracţiuni, care nu înseamnă doar o amenajare mai diferită într-un spaţiu instituţional, precum o unitate de parchet, ci şi o metodă modernă, ştiinţifică de audiere a copiilor care au suferit o traumă în urma unor agresiuni sexuale.
        Camera respectivă este un loc astfel creat încât minorul să poată, mai lesne, să relateze despre experienţa prin care a trecut, cu ajutorul şi sub îndrumarea unor specialişti, respectiv a unui psiholog care îl va asista şi care se va implica în mod corespunzător, dar şi a unui investigator specializat în investigarea unor astfel de fapte penale.
        Camera este dotată cu tehnică audio şi video de ultimă generaţie şi oferă un cadru prietenos minorilor audiaţi.
        În fapt, s-au creat două spaţii distincte separate de un geam unidirectional, prevăzut cu un sistem de intercomunicare cu magistratul care instrumentează cauza şi care permite observarea nemijlocită a procedurii de audiere, cu două camere robotice care înregistrează mărturia şi surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc redus de sugestibilitate.
        Camera poate fi folosită şi la audierea copiilor care au fost martori în comiterea unor fapte penale – audiere la fel de importantă în aflarea adevărului judiciar, întrucât, uneori, poate fi singura probă în identificarea autorilor unor infracţiuni despre care nu au cunoştinţă alte persoane adulte.
        Realizarea acestui proiect răspunde exigenţelor impuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în materia infracţiunilor sexuale.