COMUNICAT DE PRESĂ

02.07.2019

 

 

   Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de  arest şi sub control judiciar, a inculpaţilor :

- Roman Marian Renato, pentru săvârşirea infracţiunii de „instigare la tâlhărie calificată”, prevăzută de art. 47 Cod penal raportat la art. 233-234 alin.1 lit. d) Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit.a) şi d) Cod penal.

- E.T.F., pentru săvârşirea infracţiunii de „tâlhărie calificată”, prevăzută de art. 233-234 alin. 1 lit. d) Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit. a) Cod penal şi  art. 113 alin.2 Cod penal.

- A.M.S., pentru săvârşirea infracţiunii de „tâlhărie calificată”, prevăzută de art. 233-234 alin.1 lit. d) Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit.a) Cod penal şi art. 113 alin.3 Cod penal.

- P.G.B., pentru săvârşirea infracţiunii de „complicitate la tâlhărie calificată”, prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 233-234 alin.1 lit. d) Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit.a) Cod penal şi art. 113 alin.2 Cod penal.

- V.A.C., pentru săvârşirea infracţiunii de „complicitate la tâlhărie calificată”, prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 233-234 alin.1 lit. d) Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit.a) Cod penal şi art. 113 alin.2 Cod penal.

În fapt, s-a reţinut că inculpatul Roman Marian Renato, în vârstă de 34 de ani, în seara de 22.03.2019, a procedat la îndemnarea şi încurajarea co-inculpaţilor minori E.T.F., A.M.S., P.G.B. şi V.A.C. (despre care cunoştea că sunt minori) să procedeze la deposedarea, prin violenţă, a persoanei vătămate D.M. de suma de 1400 lei pe care o avea asupra lui.

În concret, inculpatul Roman Marian Renato, profitând de lipsa de maturitate şi ascendentul psihologic pe care îl avea asupra minorilor, a premeditat şi i-a încurajat pe aceştia să urmărească persoana vătămată după ce a părăsit un bar şi să o atace de la spate, prin imobilizarea mâinilor şi trântirea la pământ şi să o deposedeze de suma de 1400 lei.

Ulterior comiterii faptei, inculpatul Roman Marian Renato a procedat la formularea de cereri insistente şi chiar ameninţări la adresa co-inculpaţilor minori pentru a-i determina pe aceştia să-i restituie sumele de bani pe care le primiseră şi care aparţineau persoanei vătămate, apreciind eronat că demersurile organelor de urmărire penală de a-l trage la răspundere penală vor putea fi oprite printr-o eventuală împăcare cu persoana vătămată.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului instanţei spre judecare, situaţie care nu poată să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.