COMUNICAT DE PRESĂ

24.05.2019

 

  

 

   Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice o sinteză a cauzelor reprezentative, finalizate de procurori în luna aprilie 2019, după cum urmează:

 

1. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Floştură Valentin-Marius, pentru săvârşirea  infracţiunilor de :

- viol, faptă prevăzută de art. 218 alin. 1 şi 3 lit. c din Codul penal,

- conducere a unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 1 din Codul penal,

- punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, faptă prevăzută de art. 334 alin. 1 Codul penal şi

- punere în circulaţie a unui vehicul cu nr. fals de înmatriculare, faptă prevăzută de art. 334 alin. 2 din Codul penal,

În fapt s-a reţinut că în seara de zilei 22.03.2019, în jurul orei 20:30, inculpatul Floştură Valentin – Marius profitând de faptul că persoana vătămată A.G. dorea să se deplaseze într-o zona mărginaşă a municipiului Galaţi, a ademenit-o pe aceasta în autoturismul personal sub pretextul conducerii la destinaţie.

În acest context, inculpatul Floştură Valentin Marius a condus-o pe persoana vătămată A.G. în direcţia fostului C.A.P. Fileşti pe un drum de pietriş, necirculat, unde a obligat-o să coboare din autoturism şi a condus-o în dreptul unor clădiri abandonate, exercitând acte de violenţă asupra ei pentru a o determina să întreţină un raport sexual oral împotriva voinţei ei.

Inculpatul Floştură Valentin Marius, în aceleaşi împrejurări descrise anterior, a condus autoturismul marca Volkswagen Polo neînmatriculat în circulaţie şi având aplicate plăcuţe cu un nr. fals de înmatriculare, pe drumurile publice din municipiul Galaţi, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

Precizăm că inculpatul Floştură Valentin – Marius, la momentul comiterii faptei, era recidivist post-executoriu, fiind liberat condiţionat la data 10.07.2018 cu un rest rămas de executat de 248 zile închisoare.

 

2. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Năstase Adrian şi T.F., pentru săvârşirea  infracţiunilor de :

- furt calificat în formă continuată, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 228 alin. 1 – 229 alin. 1 lit. b) şi d) Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal

- ultraj prin ameninţare şi lovire, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 257 alin. 1 şi 4 Cod penal

- lovirea sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 193 alin. 2 Cod penal

În fapt s-a reţinut că în noaptea de 05 spre 04.04.2019 inculpatul Năstase Adrian împreună cu inculpatul minor T.F., folosind o şurubelniţă au spart baraca persoanei vătămate B.I. şi maşinile persoanelor vătămate M.G., G.A şi M.M. de unde au sustras mai multe bunuri, respectiv un modulator radio, un memory stick, lanternă, cabluri de încărcător pentru telefoane mobile, o sticlă cu vin, un trabuc, un pachet de cafea, un sport optic, un cartuş de ţigări, o pilă, o sticlă cu ţuică şi un parfum.

În acest context, fiind surprinşi în flagrant delict la comiterea unei dintre fapte, inculpaţii au fugit de organele de poliţie din cadrul Secţiei 3, iar când inculpatul Năstase Adrian a fost ajuns din urmă şi imobilizat în vederea încătuşării, de un agent de poliţie şi un elev aflat în practică, i-a muşcat de braţ şi antebraţ pentru a împiedica conducerea la sediul Secţiei 3 Poliţie.

 

3. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor C.G.D. şi Ilie Matei Alexandru, pentru săvârşirea  infracţiunii de :

- fals în declaraţii, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 326 Cod penal

În fapt s-a reţinut că la data de 05.10.2015 cu ocazia externării din Maternitatea Buna Vestire inculpata minoră C.G.D. a declarat în mod mincinos că tatăl biologic al nou-născutului I.M. este inculpatul Ilie-Matei Alexandru, deşi aceştia s-au cunoscut pentru prima dată în zilele premergătoare naşterii, fapt care a condus la eliberarea certificatului  de naştere seria N10 număr 086024 şi preluarea, fără drept, în creştere şi educare a copilului de către Ilie-Matei Alexandru.

Corelativ, la aceeaşi dată, inculpatul Ilie – Matei Alexandru cu ocazia externării din Maternitatea Buna Vestire a minorului I.M. a declarat în mod mincinos că este tatăl biologic al nou-născutului fapt care a condus la eliberarea certificatului  de naştere seria N10 număr 086024 şi preluarea, fără drept, în creştere şi educare a copilului.

Ulterior, în luna februarie 2016 inculpata minoră a revenit asupra deciziei de abandonare a copilului.

Situaţia minorului a ajuns în atenţia D.G.A.S.P.C. Galaţi care, conform atribuţiilor legale, a luat măsura plasamentului la bunica maternă.

 

4. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv şi respectiv sub control judiciar, a inculpaţilor Boboacă Marian şi Cortel Petrică, pentru săvârşirea  infracţiunilor de :

- tâlhărie, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 233 alin. 1 Cod penal

- tentativă la furt calificat, furt calificat, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 32 alin. 1 Cod penal raportat al art. 228 – 229 alin. 1 lit. b) şi d) Cod penal

În fapt s-a reţinut că în seara zilei de 11.02.2019 inculpatul Boboacă Marian împreună cu inculpatul Cortel Petrică au urcat la bordul pontonului de acostare 594GL aferent navei Perseus, aparţinând persoanei vătămate A.F.D.J. Galaţi situată în Portul Galaţi – Dana 9, unde prin forţarea uşii din termopan au pătruns în interior pentru a sustrage un televizor marca Samsung, opt sticle de băuturi alcoolice, şi un bidon conţinând 20 litri de soluţie dezinfectantă.

În aceste împrejurări, fiind surprinşi în flagrant delict de martorul S.D., inculpatul Boboacă Marian pentru a-şi asigura scăparea i-a adresat ameninţări cu moartea şi incendierea locuinţei dacă dezvăluie organelor de poliţie cele văzute.

 

5. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în libertate, a inculpatului Lupu Costel, pentru săvârşirea  infracţiunii de :

- mărturie mincinoasă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 273 alin. 2 lit. d) Cod penal

În fapt s-a reţinut că la termenul de judecată din data de 11.07.2017, în dosarul penal 339/121/2017, aflat pe rolul Tribunalului Galaţi, reprezentantul Ministerului Public s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă de către martorul Lupu Costel într-o cauză penală în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care şi o infracţiune de tentativă la omor calificat.

În concret, inculpatul Lupu Costel la momentul audierii în cadrul cercetării judecătoreşti a dosarului nr. 339/121/2017, în calitate de martor, după ce a luat la cunoştinţă de obligaţia de a da declaraţii conforme cu adevărul, sub jurământ, a declarat completului de judecată în mod mincinos că în realitate nu i-a văzut pe inculpaţii din cauza respectivă deplasându-se la locul comiterii tentative la omor şi nici nu l-a văzut pe unul dintre aceştia înarmându-se cu o bâtă şi lovind în direcţia persoanelor vătămate, declaraţia inculpatului fiind de natură să aducă un folos direct inculpaţilor în sensul sustragerii acestora de la răspundere penală sau îngreunarea aflării adevărului în cauză.