COMUNICAT DE PRESĂ

26.02.2019

 

 

   Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

            La data de 26.02.2019, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au dispus reţinerea inculpaţilor Sprinceană Bogdan Ionuţ (recidivist), Văscăuţanu Gheorghe Vasile (recidivist) şi Cruceanu Marius Daniel şi au solicitat luarea măsurii arestării preventive, judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Vrancea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

            - omor calificat, prevăzută de art. 188, art. 189 alin.(1) lit.a) şi d) din Codul penal, tentativă la infracţiunea de tâlhărie calificată, prevăzută de art.32 alin.(1) din Codul penal raportat la art.233, art.234 alin.(1) lit.a) şi d) din Codul penal, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prevăzută de art.342 alin.(1) din Codul penal, uz de armă fără drept, prevăzută de art. 343 alin.(1) din Codul penal şi punere în circulaţie sau de conducere a unui vehicul neînmatriculat, prevăzută de art. 334 alin.(2) din Codul penal (inculpatul Sprinceană Bogdan Ionuţ);

            - omor calificat, prevăzută de art. 188, art. 189 alin.(1) lit.a) şi d) din Codul penal, tentativă la infracţiunea de tâlhărie calificată, prevăzută de art.32 alin.(1) din Codul penal raportat la art.233, art.234 alin.(1) lit.a) şi d) din Codul penal, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prevăzută de art.342 alin.(1) din Codul penal şi uz de armă fără drept, prevăzută de art. 343 alin.(1) din Codul penal (inculpatul Văscăuţanu Gheorghe Vasile);

            - complicitate la omor calificat, prevăzută de art. 48 alin.(1) din Codul penal rap. la art. 188, art. 189 alin.(1) lit.a) şi d) din Codul penal şi complicitate la tentativă la infracţiunea de tâlhărie calificată, prevăzută de art. 48 alin.(1) din Codul penal cu referire la art.32 alin.(1) din Codul penal raportat la art.233, art.234 alin.(1) lit.a) şi d) din Codul penal (inculpatul Cruceanu Marius Daniel).

            Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut, în fapt, că în scopul sustragerii unei sume de bani, în perioada 03.01.2019 – 22.02.2019, inculpaţii au efectuat demersuri pentru a pregăti săvârşirea faptelor, în sensul că au achiziţionat un autoturism de teren (căruia i-au schimbat culoarea, numărul de înmatriculare şi i-au montat o bară de protecţie), au colectat informaţii privind programul victimei şi au verificat traseul pe care aceasta îl parcurgea în mod obişnuit.

            În după amiaza zilei de 22.02.2019, în jurul orei 1900, inculpaţii s-au deplasat în municipiul Focşani, doi dintre ei cu autoturismul modificat, conform celor precizate anterior, iar al treilea conducând un alt autoturism. Au urmărit victima, iar când au ajuns pe DJ 205 R Focşani – Slobozia Ciorăşti, cei doi inculpaţi menţionaţi anterior au intrat în mod intenţionat în coliziune cu autovehiculul condus de aceasta. Cei doi inculpaţi au coborât din autoturism şi au executat două focuri de armă asupra victimei, leziunile astfel produse cauzând decesul acesteia.

            După comiterea faptelor, inculpaţii s-au sustras urmăririi penale, încercând să părăsească teritoriul ţării prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, judeţul Arad, fiind identificaţi ca urmare a dării în consemn a acestora.

            Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii juridice.

            Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.