COMUNICAT

23.08.2018

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 21.08.2018, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a trei inculpaţi (controlor vamal, agent de poliţie şi şef al Biroului Vamal de Frontieră Galaţi), pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi fals material în înscrisuri oficiale, fiind prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Galaţi, care a dispus arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile.

S-a reţinut următoarea situaţie de fapt:

În perioada mai - noiembrie 2017, la nivelul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi şi I.P.J. Galaţi, gestionarii, controlor vamal şi un agent de poliţie, beneficiind de sprijinul şefului Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, au pus în aplicare, un mod de operare complex, prin care au scos, în mod fraudulos, de la Camera de Corpuri Delict a I.P.J. Galaţi, cantitatea totală de 170.948 pachete cu ţigarete, pe care ulterior au reintrodus-o în circuitul comercial.

Totodată, în cauză au fost puse în aplicare 10 autorizaţii de percheziţie domiciliară din care 3 la sediul Direcţiei Regionale Vamale Galaţi şi 7 la persoane fizice, în urma cărora organele de urmărire penală au constat o lipsă suplimentară în gestiunea unui inculpat de 1.224.710 ţigarete de diferite mărci reţinute de către organele vamale în vederea confiscării sau intrate în proprietatea privată a statului.

În prezent cercetările sunt continuate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați în vederea identificării tuturor persoanelor care au participat la comiterea faptelor şi recuperarea prejudiciului estimat de peste 1.000.000 lei reprezentând acciza şi taxele vamale datorate.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul organelor de poliție din cadrul I.P.J. Galaţi - Serviciul Investigarea Criminalităţii Economice şi de suportul tehnic de specialitate din partea Brigăzii Operaţiuni Speciale Galaţi.

 Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

            Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.