COMUNICAT

23.03.2018

 

 

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea, în stare de recidivă, a infracţiunii de „contrabandă”.

           Prin actul de sesizare al instanţei de judecată, s-a reţinut, în fapt, că, inculpatul are cunoştinţe şi conexiuni în rândul persoanelor care se ocupă de introducerea în ţară în mod nelegal a bunurilor şi mărfurilor plasate sub un regim vamal (anterior fiind condamnat la o pedeapsă cu închisoarea  pentru săvârşirea unei fapte similare). În acest împrejurări, la data de 28.04.2017, s-a deplasat cu autoturismul VW Passat înmatriculat în Bulgaria, în municipiul Focşani, judeţul Vrancea, şi a achiziţionat 300 pachete marca „Plugarul” cu timbru fiscal emis de Republica Moldova şi 300 pachete marca „Marble”, fără timbru fiscal, pe care intenţiona să le transporte în aceeaşi zi în comuna Şuţeşti, judeţul Brăila, în vederea revânzării.  

            Inculpatul a ambalat cele 600 pachete de ţigări susmeţionate în saci de culoare neagră, pe care i-a pus în habitaclul şi, respectiv, în portbagajul autoturismului VW Passat, înmatriculat în Bulgaria.

            Deşi a realizat că cele 600 pachete de ţigări mărcile „Plugarul” şi „Marble” proveneau din contrabandă şi că nu avea dreptul să le deţină şi să le transporte, inculpatul s-a deplasat cu autoturismul menţionat anterior către localitatea Şuţeşti, judeţul Brăila, unde urma să le livreze unei persoane, pentru a fi valorificate ulterior.

            În timp ce  se deplasa spre localitatea menţionată anterior, inculpatul a fost oprit de organele de poliţie, care au constatat fapta ce a făcut obiectul cercetărilor în prezenta cauză.

            Prejudiciul cauzat prin fapta astfel comisă, constă în contravaloarea drepturilor vamale şi a celorlalte taxe datorate în vamă (aferente celor 600 pachete de ţigări  mărcile „Plugarul” şi „Marble”, deţinute fără drept de inculpat în data de 28.04.2017, în cuantum  total de 6754 lei.

Facem precizarea că trimiterea în judecată este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.