COMUNICAT

08.01.2018

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 3 ianuarie 2018, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, au solicitat Tribunalului Galaţi, luarea măsurii arestării preventive faţă de un inculpat, cercetat pentru săvârşirea în concurs a infracţiunii de tentativă la infracţiunea de omor asupra unui membru de familie, prevăzută de art. 32 Cod penal în referire la art. 188  Cod penal în referire la art. 199 alin.1 Cod penal  şi rele tratamente aplicate minorului prevăzută de art. 197 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 Cod penal;

Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că, în ziua de 31 decembrie 2017, in jurul orei 12,30, inculpatul a aplicat, unui membru de familie, mai multe lovituri în zona toraco abdominală, cu coada unui topor, provocându-i acestuia traumatisme care au necesitat 35 – 40 de zile de îngrijiri medicale şi care au pus în primejdie viaţa acestuia prin hemoragia internă, producându-i şi o infirmitate fizică permanentă prin splenectomie.

Faţă de inculpat s-a reţinut infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului, întrucât violenţele şi agresiunile, la care a fost supus membrul de familie menţionat anterior şi încă o persoană cu aceeaşi calitate, au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică şi intelectuală a acestora.

Cererea a fost admisă de către Tribunalul Galaţi, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă, dispunând luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpat pe o durată de 30 de zile. 

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.