COMUNICAT

06.11.2017

 

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Vrancea este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 02.11.2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Vrancea au solicitat Tribunalul Vrancea, luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul:

-     MATEIU COSTEL, cercetat pentru săvārşirea infracţiunilor de abuz īn serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals īn declaraţii, abuz īn serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual,  ambele īn formă continuată;

Cererea a fost admisă, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Vrancea – Secţia penală dispunānd arestarea preventivă a inculpaţilor Mateiu Costel,  pe o durata de 30 de zile, īncepānd cu data de 02.11.2017.

   Din probatoriul administrat īn cauză, pānă la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, la data de 23.06.2017, o echipă mixtă formată din reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vrancea, ai Gărzii Forestiere şi ITM Vrancea au efectuat  un control īn zona de exploatare a masei lemnoase aparţinānd Ocolului Silvic Soveja. Cu această ocazie, inspectorii ITM Vrancea au identificat, īn punctul ,,Cremeneţ Ciurba” din  comuna Cīmpuri, un număr de 5 persoane care lucrau  fără forme  legale la SC  Nemiforest SRL, societate care are ca obiect de activitate principal exploatarea şi comercializarea materialului lemnos īn formă brută.

Primarul comunei Cīmpuri, inculpatul Mateiu Costel, era administrator de fapt al    S.C. NEMIFOREST S.R.L. Cīmpuri, administratorul de drept al acestei societăţi comerciale fiind concubina sa, inculpata Filip Irina Elena. Acesta s-a prezentat, la data de 29.06.2017, la sediul ITM Vrancea, ocazie cu care a declarat īn fals faptul că cele 5 persoane, descoperite la data controlului, ar fi lucrat fără forme legale la Primăria Cīmpuri şi nu la SC NEMIFOREST SRL, asumāndu-şi īn totalitate, īn numele autorităţii administrativ teritoriale menţionate anterior, consecinţele nerespectării dispoziţiilor legale privind  munca. Conduita inculpatei Filip Irina Elena a avut drept consecinţă faptul că SC Nemiforest SRL nu a mai fost sancţionată contravenţional, răspunderea legală fiind transferată īn sarcina Unităţii Administrativ Teritoriale Cīmpuri,  căreia i s-a aplicat o amendă de 40.000 lei.

Acţionānd īn acest fel, inculpatul Mateiu Costel şi-a exercitat īn mod abuziv atribuţia de reprezentare a Unităţii Administrativ Teritoriale Cīmpuri, īncălcānd astfel prevederile art. 61 alin. (2) din Legea nr. 651/2001. Potrivit acestei dispoziţii legale, ,,primarul  asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, ale prevederilor constituţiei, precum şi punerea īn aplicare a legilor, a decretelor preşedintelui Romāniei, a hotărārilor şi ordonanţei Guvernului, a hotărārilor Consiliului Local, dispune măsurile necesare şi acordă sprijin pentru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor cu caracter normativ ale miniştrilor, ale celorlalţi conducători,  ai  autorităţilor, administraţiei publice centrale, ale prefectului, precum şi a hotărārilor Consiliului Judeţean īn condiţiile legii”.

   Faptele inculpatului Mateiu Costel au produs o vătămare drepturilor şi intereselor legitime ale Primăriei Cīmpuri,  care are garantat prin lege dreptul de a nu fi trasă la răspundere  contravenţională pentru o faptă pe care nu a săvārşit-o,  şi, totodată, au produs un folos necuvenit pentru SC Nemiforest SRL, īn cuantum de 40.000 lei,  echivalentul amenzii care a fost aplicată Primăriei Cīmpuri. 

Īn urma efectuării, la data de 01.11.2017, a percheziţiei la sediul Primăriei Cīmpuri s-a constatat că inculpaţii Mateiu Costel şi Vlad Ion, viceprimarul comunei Cīmpuri, şi-au īncălcat atribuţiunile de serviciu, stabilite prin art.17 şi respectiv 19 şi 21 din OG 55/2002,  īntocmind şi semnānd īn fals documente prin care atestă prestarea muncii īn folosul comunităţii, de către un număr de opt persoane, acte pe care le-au comunicat Judecătoriei Panciu, īnsă īn realitate niciuna dintre aceste persoane nu a executat obligaţia, deşi, conform art. 21 din OG 55/2002, īn cazul īn care contravenientul, cu rea voinţă, nu se prezintă la primar pentru luarea īn evidenţă şi executarea sancţiunii contravenţionale, la sesizarea primarului sau a  unităţii de poliţie,  judecătoria  poate īnlocui această sancţiune cu sancţiunea amenzii.

Cercetările continuă īn vederea lămuririi tuturor īmprejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Facem precizarea că īnceperea urmăririi penale şi punerea īn mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.