COMUNICAT

26.09.2017

 

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 22 septembrie 2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, au solicitat Tribunalului Galaţi, luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii:

- VOICU ZAMFIREL, cercetat pentru săvârşirea în concurs a infracţiunii de tentativă la infracţiunea de omor prevăzută de art. 32 Cod penal în referire la art. 188  Cod penal în referire la art. 199 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit. e Cod penal şi rele tratamente aplicate minorului, prevăzută de art. 197 Cod penal;

- STANCIU ELENA, cercetată pentru săvârşirea în concurs a infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de tentativă la omor, prevăzută de art. 48 Cod penal în referire la art. 32 Cod penal raportat la art. 188 Cod penal în referire la art. 199 Cod penal şi rele tratamente aplicate minorului, prevăzută de dispoziţiile art. 197 alin. (1) Cod penal.

Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că în seara zilei de 20 septembrie 2017, pe fondul consumului de alcool şi deranjat de faptul că persoana minoră S.M.A în vârstă de 1 an şi 9 luni făcea zgomot, inculpatul Voicu Zamfirel a lovit-o  iniţial cu palma peste cap, după care a luat-o de o mână şi de un picior şi a   aruncat-o spre un pat proiectând-o cu capul în perete,  producându-i acesteia hematom epicranian frontal şi leziuni de violenţă în zona parieto occipitală dreapta, regiunea mandibulară stânga, echimoză pavilion auricular drept şi echimoze latero cervicale stângi care au necesită pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale, dacă nu survin complicaţii.

În acelaşi interval de timp, inculpata Stanciu Elena deşi a observat violenţele exercitate asupra minorei de către inculpatul Voicu Zamfirel şi  fiind enervată de ţipetele de durere ale acesteia, a început să o lovească, de asemenea, cu palmele peste faţă.

Faţă de ambii inculpaţi s-a mai reţinut aplicare de rele tratamente aplicate minorei S.M.A., în vârstă de 1 an şi 7 luni, deoarece violenţele şi agresiunile la care aceasta a fost supusă, în perioada în care a locuit împreună cu mama sa la domiciliul inculpatului Voicu Zamfirel (aprilie - septembrie 2017) au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică şi intelectuală a acesteia.

Cererea a fost admisă de către Tribunalul Galaţi, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă, dispunând luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Voicu  Zamfirel şi Stanciu Elena pe o durată de 30 de zile. 

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.