COMUNICAT

25.04.2017

 

 

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatului Neacşu Marian Cristian, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- tentativă de omor calificat, prevăzută de art. 32 alin. 1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1, art. 189 alin. 1 lit. a) Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a) şi d) Cod penal;       

- distrugere, prevăzută de art. 253 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a) Cod penal;

- port şi folosire fără drept de obiecte periculoase, prevăzută de art. 372 alin. 1 lit. a) şi alin. 2 Cod penal;

- tulburarea ordinii şi liniştii publice, prevăzută de art. 371 Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a) şi d) Cod penal,

            Cererea a fost admisă de către Tribunalul Brăila, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă dispunând emiterea mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul Neacşu Marian Cristian, zis ”Marin”, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 21.04.2017 şi până la data de 20.05.2017 inclusiv.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în seara de 8.10.2016, în jurul orei 2230, împreună cu alte aproximativ       8 – 10 persoane, toate înarmate cu arme albe (săbii, cuţite, un topor), inculpatul Neacşu Marian Cristian  a pătruns prin distrugerea uşii de acces în localul ”A.” aparţinând persoanei vătămate S.C. ”A. G.” S.R.L. Brăila.

Folosind un topor de mari dimensiuni a lovit persoanele vătămate I. G., I. M. M. şi   V. M., acestuia din urmă provocându-i un traumatism cranio cerebral cu  plăgi contuze şi plăgi tăiate şi fracturi ale calotei craniene, precum şi pe braţe şi picioare (leziuni de apărare) ce necesită îngrijiri medicale pentru vindecare pe o perioadă aproximată provizoriu ca fiind de 25 – 30 zile.

Prin săvârşirea unor asemenea fapte, inculpatul Neacşu Marian Cristian şi persoanele care au participat la comiterea acestora au tulburat grav ordinea şi liniştea publică şi au creat în rândul personalului angajat şi clienţilor localului sentimente de panică şi indignare, determinându-i să se refugieze în dependinţe, ori să părăsească barul în fugă.     

Cauza iniţială privind 12 inculpaţi şi suspecţi a fost soluţionată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, prin rechizitoriul acestei unităţi de parchet dispunându-se disjungerea cauzei cu privire la săvârşirea de către inculpatul Neacşu Marian Cristian a infracţiunilor menţionate anterior.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii  penale.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.