COMUNICAT

11.04.2017

 

 

 

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 09 aprilie 2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au solicitat Tribunalului Galaţi, luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul BRUTSKI-STSIAMPKOUSKI  SIARHEI (reţinut) cetăţean din Republica Belarus, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

-         tentativă la infracţiunea de omor calificat, prevăzută de art. 32 Cod penal raportat la art. 188 – 189 lit. f  Cod penal;

-         tentativă la infracţiunea de omor calificat, prevăzută de art. 32 Cod penal raportat la art. 188 – 189 lit. c, e şi f Cod penal;

-         tentativă la infracţiunea de omor calificat, prevăzută de art. 32 Cod penal raportat la art. 188 – 189 lit. c, e şi f Cod penal cu aplicarea art. 257 alin. 1 şi 4  Cod penal;

-         tentativă la infracţiunea de omor calificat, prevăzută de art. 32 Cod penal raportat la art. 188 – 189 lit. c, e şi f Cod penal cu aplicarea  art. 257 alin. 1 şi 4 Cod penal;

-         Ultraj, prevăzută de art. 206 raportat la art. 257 alin. 1 şi 4 Cod penal;

-         Ultraj, prevăzută de art. 206 raportat la art. 257 alin. 1 şi 4 Cod penal;

-         Conducerea unui autoturism sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută de art. 336 alin. 1 Cod penal;

-         Părăsirea locului accidentului sau ştergerea urmelor acestuia, prevăzută de art. 338 alin. 1 Cod penal;

toate cu aplicarea art. 38 Cod penal.

            Cererea a fost admisă de către Tribunalul Galaţi, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă, dispunând luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Brutski-Stsiampkouski Siarhei  pe o durată de 30 de zile. 

          Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în seara de 08.04.2017, în jurul orei 2100, a condus în stare de ebrietate autocamionul înmatriculat cu nr. AE – 9102-1, a acroşat autoturismul condus  de martorul F.C.D. şi in loc să oprească pentru a aştepta organele de poliţie a accelerat autocamionul încercând să îşi piardă urma.

            Deoarece era urmărit de martorul F.C.D., inculpatul Brutski Stiampkouski Siarhei a traversat cu viteză o benzinărie, iar la ieşirea din benzinărie a lovit doi biciclişti – persoanele vătămate P.V. şi D.A.G. care circulau regulamentar şi fără să aştepte sosirea organelor de poliţie, a continuat să conducă cu viteză autocamionul pe străzile din municipiul Galaţi.

            În aceste împrejurări, persoana vătămată P.V., aflată la volanul maşinii personale, a observat modalitatea în care inculpatul a lovit pe cei doi biciclişti aflaţi în trafic şi a încercat să-l determine să oprească autocamionul, prin poziţionarea în faţa acestuia a autoturismului pe care îl conducea.

            Inculpatul Brutski – Stsiampkouski Siarhei nu a oprit autocamionul ci dimpotrivă a  accelerat şi a tamponat de mai multe ori autoturismul în care se afla persoana vătămată P.V. încercând să o scoată de pe carosabil, chiar şi cu posibilitatea producerii unui accident mortal pentru ocupanţii autoturismului.

            În momentul în care agenţii de poliţie M.I.F şi V.ML. se aflau în dreptul portierelor autocamionului  încercând să vorbească cu inculpatul Brutski Stiampkouski Siarhei, acesta a pornit autocamionul prevăzând şi acceptând posibilitatea lovirii agenţilor de poliţie.

            Inculpatul Brutski Stiampkouski Siarhei şi-a continuat deplasarea, iar pe strada   V. Alecsandri nr. 41, după ce a oprit autocamionul, a observat autospeciala poliţiei în spatele său; a manevrat autocamionul pe direcţia de mers înapoi, cu scopul de a-i speria şi a-i determina să plece pe poliţişti.

Inculpatul şi-a continuat deplasarea pe Str. Domnească, iar, la momentul la care a observat o autospecială de poliţie în partea stângă a  autocamionului, a virat spre aceştia cu intenţia de a-i scoate de pe carosabil, prevăzând şi acceptând posibilitatea uciderii ocupanţilor autospecialei.

Pe str. Prundului din mun. Galaţi, în timp ce agentul de poliţie M.S. a încercat să îl tragă din cabina autocamionului, inculpatul Brutski – Stiamkouski Sirahei l-a lovit cu piciorul în mână producându-i leziuni traumatice care necesită mai multe zile de îngrijiri medicale.

             Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

              Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale  procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.