COMUNICAT

28.02.2017

 

 

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg Bujor au finalizat cercetările în cauza privind 3 inculpaţi, dispunând trimiterea în judecată a acestora prin rechizitoriul din data de 27.02.2017, după cum urmează:

·        un inculpat, aflat sub măsura controlului judiciar, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1, Cod penal,

- părăsirea locului accidentului, prev. de art. 338 alin. 1 Cod penal,

- influenţarea declaraţiilor, prev. de art. 272 alin. 1 Cod penal,

·        un inculpat, cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial sau nepatrimonial, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal şi

- favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 alin. 1 Cod penal,

 

·        un inculpat, cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 321 alin. 1 Cod penal şi

- favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 alin. 1 Cod penal,

 

Pe baza materialului de urmărire penală administrat până în prezent, faţă de inculpaţii menţionaţi anterior s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:

1. La data de 20.06.2016, în jurul orei 04:00, inculpatul, deşi nu deţinea permis de conducere,  a condus autoturismul marca BMW X1 pe DJ 253 pe raza şi în apropierea localităţii Viile, jud. Galaţi, în  care se aflau şi inculpata şi martora. La km 37 +300 al drumului judeţean menţionat anterior, pe fondul vitezei excesive, a derapat într-o curbă răsturnându-se într-un şanţ colector. În urma accidentului de circulaţie a rezultat vătămarea tuturor celor trei ocupanţi ai autoturismului, după care a părăsit locul accidentului, luând plăcuţele de înmatriculare ale autoturismului şi documentele acestuia.

La aceeaşi dată, inculpatul a încercat să o determine pe martora prin constrângere (ameninţare), iar în noaptea de 22/23.06.2016, prin corupere, să nu dea declaraţii în cauză organelor de urmărire penală în legătură cu producerea accidentului în urma căruia a fost vătămată.

 

2. În dimineaţa de 20.06.2016, în jurul orei 0400, inculpatul, lucrător de poliţie în cadrul Postului de Poliţie Măstăcani,  după ce a constatat că în afara localităţii Viile, la km 37+300, inculpatul, în calitate de conducător auto, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, a produs un accident rutier din care a rezultat vătămarea sa şi a altor doi pasageri, l-a ajutat pe acesta în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală, sugerându-i să identifice o altă persoană care să pretindă că ar fi condus autoturismul. Ulterior, a transportat inculpat , cu autospeciala MAI din dotarea Postului de Poliţie Măstăcani, spre locuinţa inculpatului din satul Chiraftei, acesta din urmă declarând ulterior în mod mincinos organelor de poliţie din cadrul Poliţiei Oraşului Tg. Bujor că el condusese autoturismul la momentul producerii accidentului.

În aceleaşi împrejurări, în dimineaţa de 20.06.2016, în jurul orei 0400,  inculpat, după constatarea săvârşirii de către inculpat a infracţiunilor de conducere sub influenţa alcoolului şi vătămare corporală din culpă, nu a intervenit în interesul conservării probelor, astfel cum îi impuneau dispoziţiile art. 28 alin. 4 din Legea nr. 218/2002, neîndeplinindu-şi astfel atribuţiile de serviciu, omisiune ce a avut drept consecinţă îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpatului (în ceea ce priveşte infracţiunea de vătămare corporală din culpă), respectiv împiedicarea tragerii la răspundere penală a aceluiaşi inculpat (în ceea ce priveşte infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului).

 

Dosarul a fost trimis Judecătoriei Târgu Bujor în vederea efectuării procedurii de cameră preliminară şi judecării cauzei.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, potrivit Codului de procedură penală, finalizarea urmăririi penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.