COMUNICAT

12.09.2016

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei au finalizat cercetările într-un dosar penal şi au dispus trimiterea în judecată a unei inculpate  pentru săvârşirea infracţiunilor de „delapidare”, „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor”,fals intelectual” şi „uz de fals”.

Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în fapt, că inculpata a lucrat în cadrul Raiffeisen  Bank SA - Agenţia Ianca, jud.Brăila, în perioada 2007- iunie 2011 în calitate de ofiţer de cont, având ca atribuţiuni de serviciu principale întocmirea documentaţiei în vederea acordării de credite persoanelor fizice, deschiderea şi închiderea de conturi pentru persoanele fizice şi juridice, administrarea conturilor clienţilor, eliberarea de carduri, încheierea contractelor de depozit pentru persoanele fizice şi juridice şi efectuarea de operaţiuni cu numerar (depuneri, retrageri, schimb valutar, tranzacţii Western Union).

Văzând că modul de lucru în cadrul Ag. Ianca în care îşi desfăşura activitatea era destul de permisiv, nefiind supusă vreunor verificări din partea directorului agenţiei sau a funcţionarilor din cadrul Sucursalei Brăila, iar operaţiunile în sistemul informatic al băncii nu necesitau autorizare, în anul 2009 inculpata a luat hotărârea să efectueze operaţiuni frauduloase de retragere numerar din conturile clienţilor, iar sumele de bani să le cheltuiască în interes personal.

   Punând în aplicare rezoluţia infracţională, în perioada 2009 - iunie 2011 inculpata şi-a însuşit în mod repetat sume de bani  din conturile mai multor clienţi ai băncii, atât prin retragere de numerar de la casierie, cât şi prin transferarea unor sume în  alte conturi şi retragerea ulterioară a acestora de la ATM.

Actele materiale prin care inculpata şi-a însuşit sumele de bani respective au avut corespondent în documentele întocmite de către aceasta, prin care a atestat în fals că operaţiunile bancare au fost efectuate la solicitarea clienţilor, inclusiv emiterea unui card, pe care l-a folosit pentru a retrage anumite sume de bani de la bancomat.

            Dosarul a fost trimis Judecătoriei Făurei în vederea efectuării procedurii în cameră preliminară - cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie – şi judecării cauzei.

            Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea urmăririi penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.