COMUNICAT

19.08.2016

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:  

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor au solicitat instanţei de judecată:

- luarea măsurii arestării preventive a unui inculpat, în vârstă de 39 de ani, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă calificată, prevăzută de art. 271 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României; nerespectarea regimului  armelor şi muniţiilor, prevăzută de art. 342 alin.(1) din Codul penal şi uz de armă fără drept, prevăzută de art. 343 alin.(1) din Codul penal, toate cu aplicarea  art. 38 alin.(1) din Codul penal;

- luarea măsurii arestului la domiciliu a altui inculpat, în vârstă de 63 ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prevăzută de art. 342 alin.(1) din Codul penal şi uz de armă fără drept, prevăzută de art. 343 alin.(l) din Codul penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin.(1) din Codul penal.

Cererea a fost admisă de către Judecătoria Târgu Bujor, iar judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă a dispus luarea măsurilor preventive solicitate, pe o perioadă de 30 zile, începând  cu data de 18.08.2016.

          În urma administrării materialului probator s-a stabilit faptul că primul inculpatul, în cursul anului 2015, a introdus în ţară un număr de 3 arme letale şi muniţie aferentă (pistolul cu glonţ, marca Salve, calibru 6,35 mm, fără serie şi muniţie aferentă acestuia, respectiv 50 cartuşe cu glonţ; o armă de vânătoare cu două ţevi lise marca „Pietro Beretta Gardone”, calibru 12, şi muniţie aferentă, respectiv 18 cartuşe;  o armă de tir cu glonţ marca „Wiking”, calibru 22LR şi muniţie aferentă, respectiv 269 cartuşe cu glonţ.) 

Armele menţionate au fost depozitate în locuinţa celor doi inculpaţi, în locaţii diferite, fiind identificate de către organele de cercetare penală cu ocazia percheziţiei domiciliare.

Din cercetări s-a mai stabilit faptul că cele trei arme precum şi muniţia sunt în stare de funcţionare.

Arma de tir cu glonţ marca „Wiking”, calibru 22LR, este prevăzută cu lunetă, componentă de natură să permită ochirea şi atingerea ţintei de la distanţe mari, cu precizie ridicată.

În cursul lunii iulie 2016, cu diferite ocazii, cei doi inculpaţi  au executat focuri de armă în curtea locuinţei.

Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor cauzei.

Precizăm că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de  procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.