COMUNICAT DE PRESĂ

18.04.2016

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Brăila este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

Procurori ai Parchetului de pe lāngă Judecătoria Brăila au solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi arestarea preventivă a inculpatului Negoiţă Marius - sub aspectul săvārşirii infracţiunii de ucidere din culpă, pe o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu data de 15.04.2016 şi pānă la data de 14.05.2016, inclusiv.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila a admis īn parte cererea Parchetului de pe lāngă Judecătoria Brăila şi a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu data de 15.04.2016.

Īmpotriva īncheierii, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Brăila a formulat contestaţie conform prevederilor legale.

 

Din probele administrate rezultă că, īn ziua de 14.04.2016, īn jurul orei 0640, inculpatul Negoiţă Marius, īn timp ce conducea autoturismul marca Renault Megane, cu numărul de īnmatriculare B-35-MSR, pe Şoseaua Rāmnicu-Sărat din municipiul Brăila, prin īncălcarea dispoziţiilor legale privind circulaţia pe drumurile publice a pătruns pe contrasens, īncălcānd marcajul longitudinal continuu.

 

Inculpatul şi-a continuat deplasarea pe contrasens, schimbānd treapta de viteză īn una superioară şi mărind viteza, cu toate că, din sens opus, pe aceeaşi bandă de lāngă axul drumului, se deplasa, īn mod regulamentar, un autoturism marca Peugeot Partner. Pentru a evita coliziunea cu acest din urmă autoturism, inculpatul Negoiţă Marius a virat brusc stānga, iar pe fondul vitezei excesive (105 km/h), a părăsit partea carosabilă, a urcat pe platoul din dreptul staţiei de transport īn comun special amenajată şi a intrat cu partea frontală īntr-un grup de cinci persoane, din care pe patru persoane le-a proiectat īn peretele imobilului de pe traiectoria de deplasare, cauzānd decesul acestora. Īnainte de coliziunea autoturismului cu un stālp de beton ce delimita două imobile, inculpatul a lovit tot cu partea frontală şi a accidentat mortal o a cincea persoană, care se deplasa pe trotuar īn acel moment.

 

La momentul evitării coliziunii cu autoturismul marca Peugeot Partner, autoturismul condus de inculpat avea o viteză de aproximativ 105 km/h, iar la momentul impactului cu cele cinci victime ce aşteptau īn staţia de transport īn comun a atins o viteză de aproximativ 115 km/h.

 

Facem precizarea că īnceperea urmăririi penale şi punerea īn mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.