COMUNICAT

23.03.2016

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Brăila este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lāngă Judecătoria Brăila au solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi, de la Judecătoria Brăila, arestarea preventivă a inculpatului Necoară Tudorel, pentru săvārşirea unei infracţiuni de falsificare de monedă, a patru infracţiuni de punere īn circulaţie de valori falsificate, a trei infracţiuni de īnşelăciune şi a ueni infracţiuni de deţinere de instrumente īn vederea falsificării de valori.

Cererea a fost admisă de Judecătoria Brăila, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă dispunānd emiterea mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul Necoară Tudorel, pe o durată de 30 de zile, īncepānd cu data de 23.03.2016.

Din probatoriul administrat īn cauză, pānă la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, la īnceputul lunii februarie a anului 2015, inculpatul Necoară Tudorel a comandat prin intermediul unui magazin on-line o imprimantă, marca HP model Deskjet INK Advantage 6525, aceasta fiindu-i necesară fiicei sale pentru activităţile şcolare.

Imprimanta achiziţionată de inculpat era multifuncţională, avānd ca funcţii disponibile scanarea, copierea şi imprimarea de hārtie foto. De asemenea, aceasta era dotată cu modulul Wireless, precum şi cu cel de citire a cardurilor de memorie SD.

Observānd că documentele printate erau de bună calitate, īn luna martie a anului 2015, inculpatul a luat hotărārea infracţională de a folosi imprimanta īn vederea contrafacerii de bancnote romāneşti.

După mai multe īncercări nereuşite, inculpatul a deprins tehnica de a falsifica bancnote.

Inculpatul Necoară Tudorel a falsificat bancnote din cupiuri de 100 de lei, 50 de lei şi 10 lei, acestea avānd aparenţa de autenticitate.

Īn ceea ce priveşte valorificarea bancnotelor false, modalitatea de operare a inculpatului consta īn deplasarea prin diverse locuri din Municipiul Brăila, unde distribuia bancnotele respective cu precădere la persoane īn vārstă. Īn general, acesta aborda persoanele īn momentul īn care erau singure, īn locuri mai puţin populate, evitānd pe cāt posibil acele zone unde erau amplasate camere de supraveghere video.

Cercetările continuă īn vederea lămuririi tuturor īmprejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Facem precizarea că īnceperea urmăririi penale şi punerea īn mişcarea a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.