COMUNICAT

26.10.2015

 

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatei Simion Garofiţa, cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

Cererea a fost admisă de Judecătoria Galaţi, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă dispunând emiterea mandatului de arestare preventivă pentru inculpat pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 23.10.2015.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, la data de 10.04.2015, inculpata, ajutată de complicea sa, suspecta Andrei Petra, care nu a fost încă depistată, s-a deplasat la domiciliul persoanei vătămate M.A., în vârstă de 75 ani, şi, sub pretextul că a fost trimisă de un vecin să distribuie alimente de pomană i-a dat un pachet ce conţinea asemenea bunuri şi i-a solicitat să îi schimbe o bancnotă de 200 lei, pentru a-i oferi şi o sumă de bani.

Persoana vătămată M.A. s-a deplasat în locul unde îşi ţinea banii, i-a scos şi a schimbat bancnota, lăsând plicul cu 17.000 lei,  la vedere. În timp ce suspecta Andrei Petra i-a distras atenţia persoanei vătămate, ţinând-o de vorbă în bucătărie, inculpata Simion Garofiţa, rămasă pe casa scării, a pătruns în imobil, de unde a sustras plicul cu suma de 17.000 lei, părăsind apoi locul faptei, însoţită de complicea sa.

Autoarele faptei au fost identificate cu concursul I.G.P.R., datorită modului de operare, care a căpătat amploare, atât în ţară cât şi pe raza municipiului Galaţi, victimele acestora fiind, în general, persoane în vârstă sau credule.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcarea a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.