COMUNICAT

03.07.2015

 

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi arestarea preventivă a inculpaţilor GHEORGHE MARIAN SABIN şi I.P.C., sub aspectul  săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată.

Cererea a fost admisă de Judecătoria Brăila, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă dispunând emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru inculpaţi pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 26.06.2015 până la data de 25.07.2015, inclusiv.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, la data de 17.06.2015, în  intervalul orar 00:45-01:00, inculpaţii Gheorghe Marian Sabin, I.P.C. şi suspectul R.A.N. i-au abordat în zona intersecţiei străzii Ghioceilor şi Roşiorilor, de pe raza municipiului  Brăila, pe martorul B.E.A. şi persoana vătămată I.V., care se deplasau împreună înspre  locuinţele lor,     solicitându-le, pe un  ton ameninţător, să scoată şi să le dea banii pe care îi au  în posesie. Martorul B.E.A.  a  scos  portofelul şi  le-a  arătat că are doar suma de 2 lei, pe care i-a    înmânat-o, de bună voie, inculpatului Gheorghe  Marian  Sabin. Persoana vătămată  I.V. a scos la rândul său portofelul şi le-a arătat celor trei  că nu are decât suma de 6 lei, pe care i-a înmânat-o inculpatului I.P.C., iar acesta, la rândul său, a transmis-o inculpatului Gheorghe Marian Sabin.

Suspectul R.A.N. a observat că portofelul persoanei vătămate mai are un compartiment  prevăzut cu fermoar şi care era închis, întrebându-l ce are în interior. Deoarece persoana vătămată a refuzat  să le arate ce conţine compartimentul închis al portofelului, inculpaţii Gheorghe Marian Sabin, I.P.C. şi suspectul R.A.N. s-au apropiat de persoana vătămată şi au început să o bruscheze  pentru a reuşi să o determine să le remită portofelul şi, în acelaşi timp, au  ameninţat-o cu acte de violenţă. Astfel, inculpatul I.P.C. a prins persoana vătămată cu braţul în  jurul gâtului şi obsevând  că aceasta are un lanţ de culoare aurie, l-a smuls, în timp ce suspectul R.A.N. a reuşit să-i smulgă  din mână portofelul, în care se aflau actele acestuia de identitate şi suma de 600 lei, după care au  fugit.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcarea a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.