COMUNICAT DE PRESĂ

20.05.2015

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatului POŞIRCĂ ION, pentru săvârşirea infracţiunii de omor săvârşit asupra unui membru de familie, prevăzută de art. 188 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 199 alin. (1) din Codul penal.

 

Cererea a fost admisă de către Tribunalul Vrancea, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă dispunând emiterea mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul POŞIRCĂ ION, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 20.05.2015 şi până la data de 18.06.2015, inclusiv.

 

Probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 19.05.2015 în jurul orei 0620 lucrătorii Poliţiei oraşului Odobeşti au fost sesizaţi de către Poşircă Ion din Odobeşti, sat Unirea, de faptul că la data de 18.05.2015 în jurul orei 2200, pe fondul unui conflict spontan cu soţia sa, a ştrangulat-o pe aceasta cu un cordon electric de la un prelungitor, acţiune ce a condus la decesul acesteia.

După primele investigaţii, a fost sesizat Dispeceratul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului  Vrancea, astfel că la faţa locului s-a deplasat echipa operativă de cercetare alcătuită din procuror, ofiţeri criminalişti şi medic legist.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că la data de 18.05.2015, în jurul orei 2200, între inculpatul Poşircă Ion şi soţia sa a izbucnit un conflict spontan, pe fondul consumului de băuturi alcoolice. În timpul conflictului victima a încercat să părăsească locuinţa moment în care inculpatul Poşircă Ion a ştrangulat-o cu cordonul electric de la un prelungitor, acţiune ce a condus la decesul acesteia.

Cu ocazia examinării exterioare a cadavrului de către mediul legist s-a stabilit că decesul a fost instalat în urmă cu aproximativ 10-12 ore anterior cercetării la faţa locului, iar în treimea superioară a gâtului victimei se observă un şanţ unic de 1-1,5 cm lăţime, care pledează, prin topografie şi morfologie, pentru existenţa unei acţiuni de ştrangulare.

Fiind audiat, inculpatul Poşircă Ion a recunoscut şi a regretat fapta săvârşită.

Inculpatul a fost reţinut pentru 24 ore începând cu data de 19.05.2015, ora 1400.

 

Cercetările continuă în vederea lămurii tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii juridice.

 

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii arestării preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.