COMUNICAT DE PRESĂ

27.04.2015

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Vrancea este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

Procurori ai Parchetului de pe lāngă Tribunalul Vrancea au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatului Antohe Iulian Ionuţ, pentru săvārşirea infracţiunii de omor calificat, prevăzută de art. 189 alin. (1) lit. f) cu aplicarea art. 199             alin. (1) din Codul penal.

Cererea a fost admisă de Tribunalul Vrancea, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă dispunānd emiterea mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul Antohe Iulian Ionuţ, pe o durată de 30 de zile, īncepānd cu data de 27.04.2015 şi pānă la data de 26.04.2015, inclusiv.

Din probatoriul administrat īn cauză, pānă la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că la data de 25.043.2015, Parchetul de pe lāngă Tribunalul Vrancea a fost sesizat telefonic de către dispeceratul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vrancea cu privire la faptul că īn după-amiaza aceleiaşi zile, īn jurul orelor 1700, numiţii P.Ş. şi A.I. au fost atacaţi de nepotul, respectiv fiul lor, Antohe Iulian-Ionuţ, cu o lopată, iar īn urma agresiunii cele două victime au decedat.

Din probatoriul administrat īn cauză a rezultat că victimele A.I. şi P.Ş. locuiau īn acelaşi imobil din satul Ciorani, comuna Pufeşti, judeţul Vrancea, cu fiul, respectiv nepotul lor, Antohe Iulian-Ionuţ īn vārstă de 20 de ani, iar īn după-amiaza zilei de 25.04.2015 acesta din urmă, fără a exista niciun conflict prealabil cu victimele, le-a atacat cu o lopată de zidărie, punāndu-le īntr-o primă fază īn stare de inconştienţă, iar ulterior lovindu-le sistematic, timp de aproape 10 minute, cu acelaşi obiect īn zona capului, cu consecinţa dilacerării cerebrale.

Prin ordonanţa din 25.04.2015 s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de Antohe Iulian-Ionuţ pentru săvārşirea infracţiunii de omor calificat, prevăzută de art. 189  alin. (1)  lit. f) din Codul penal cu aplicarea art. 199 alin. (1) din Codul penal, iar la data de 26.05.2015 a fost dispusă punerea īn mişcare a acţiunii penale pentru aceeaşi infracţiune. Inculpatul a fost reţinut 24 de ore īncepānd cu data de 26.05.2015, ora 1100.

Cercetările continuă īn vederea lămuririi tuturor īmprejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Facem precizarea că īnceperea urmăririi penale şi punerea īn mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.