COMUNICAT

12.09.2014

 

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a unui inculpat, cercetat sub aspectul săvârşirii în concurs a infracţiunilor de înşelăciune şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Cererea a fost admisă de către Judecătoria Brăila, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă dispunând emiterea mandatului de arestare preventivă pentru inculpat, pe o durată de 30 zile, începând cu data de 11.09.2014 şi până la data de 10.10.2014, inclusiv.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, la data de 07.05.2014, inculpatul a acostat-o în public pe persoana vătămată, declinându-şi calitatea de medic militar, prezentând în acest sens o carte de vizită şi vânzându-i acesteia din urmă, în schimbul sumei de 270 de lei, 3 recipiente cu cremă despre care i-a spus sunt pentru boli reumatice. Pentru persoana vătămată nu avea în momentul respectiv suma necesară, cei doi s-au deplasat la locuinţa persoanei vătămate şi ulterior la o agenţie CEC Bank de unde persoana vătămată a extras în numerar suma de 1094,50 lei, conform chitanţelor. Pentru a întări convingerea persoanei vătămate cu privire la calitatea şi pregătirea sa, inculpatul a procedat şi la măsurarea tensiunii arteriale cu un tensiometru aflat în posesia sa. După realizarea înţelegerii şi predarea-primirea bunurilor şi a contravalorii acestora, inculpatul i-a mai solicitat persoanei vătămate, pe lângă banii deja obţinuţi şi oferindu-i în plus încă 4 recipiente, suma de 830 de lei, pe care s-a obligat o returneze în aceeaşi zi, lucru care nu a mai avut loc. Prezentând conţinutul recipientelor unui centru farmaceutic, persoanei vătămate i s-a transmis substanţa respectivă este o cremă simplă amestecată cu camfor. Realizând a fost indusă în eroare, persoana vătămată a sesizat organele de cercetare penală.

            În data de 10.09.2014, a fost identificat inculpatul, în municipiul Brăila, asupra acestuia fiind găsite trei recipiente din plastic, conţinând o cremă de culoare verzuie şi etichetate cu inscripţiaInstitutul German de Hernie de Disc, Spondiloză Cervicală, Artroză şi Prostată”. În posesia acestuia au mai fost găsite trei pretinse legitimaţii de procuror în cadrul Curţii de Apel Timişoara, Curţii de Apel Galaţi şi Tribunalul Medgidia, cu fotografia inculpatului, însă confecţionate sub alt nume, două fotocopii ale unui pretins Certificat medico-legal eliberat de Serviciul judeţean de Medicină Legală Bucureşti pe alt nume, o fotocopie a unei diplome emisă de Institutul Colegial de Medicină Cluj, Facultatea de Medicină, pe alt nume, precum şi un tensiometru. Documentele menţionate prezintă numeroase aspecte de falsitate, creând totuşi, pentru persoanele neavizate, o aparenţă de realitate.

            Asupra inculpatului au mai fost găsite 8 coli format A4 cuprinzând etichete identice cu cele aplicate pe recipientele identificate şi numeroase cărţi de vizită pe numele altor persoane, sub o pretinsă calitate de medic la Spitalul Militar Timişoara şi Spitalul Fundeni.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.