C O M U N I C A T

22.08.2014

 

 

 

            Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:        

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatului LELA LUCIAN COSTEL, faţă de care se efectuează cercetări pentru săvârşirea, în concurs, a infracţiunilor de omor şi viol.

            Cererea a fost admisă de Tribunalul Vrancea, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă dispunând emiterea mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul LELA LUCIAN COSTEL, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 21.08.2014 şi până la data de 19.09.2014, inclusiv.

           Probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat că la data de 19.08.2014, ora 2320, Dispeceratul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vrancea prin apelul unic de urgenţă 112, a fost sesizat de către numitul M.L., despre faptul că în municipiul Focşani, pe str. Diviziei nr. 6, ap. 5, judeţul Vrancea, este posibil să fie decedată o bătrână care a fost victima unei agresiuni comisă în cursul aceleiaşi zile în jurul orei 1700.

           O echipă operativă s-a deplasat la faţa locului şi a găsit-o pe C.E., în vârstă de 90 ani, decedată în apartamentul în care aceasta locuia, iar pe corp prezenta mai multe leziuni de violenţă.

           Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit că autorul faptei de omor este inculpatul Lela Lucian Costel din municipiul Bacău, care la data de 19.08.2014, împreună cu martorul S.A., a efectuat unele lucrări de renovare ale apartamentului din str. Diviziei nr. 6, învecinat cu cel al victimei.

           Din concluziile provizorii emise de Serviciul de Medicină Legală Vrancea rezultă că „moartea numitei C.E. a fost violentă. Cauza Medicală a decesului a fost insuficienţa cardio-respiratorie acută, consecinţa unui politraumatism soldat cu traumatism cervical anterior, traumatism toracic şi traumatism abdominal, produse prin apucare-comprimare cu mâinile, respectiv comprimare între două planuri dure.

           De asemenea, examenul medico-legal genital a obiectivat la nivelul mucoasei vaginale leziuni traumatice de aspect recent ce pledează pentru consumarea unui act sexual în ultimele 12 – 24 ore.

           Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii juridice.

           Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.